lördag 16 mars 2013

Höns och kycklingar



Alla som har och har haft höns säger att det är så trevligt och nu har vi sedan 1,5 år också höns. Det är som alla säger – helt fantastiskt!

Här har vi satt sittpinnen lite närma väggen, men det är ju hönorna ni ska titta på ;)
De är så sociala, vackra och hemtrevliga. Sedan till på köpet får man goda ägg av dem och under sommaren, ibland, levererar de även små underbara ulltussar  som man ser helt att plötsligt en dag när de sticker ut sina fjuniga små huvuden mellan fjädrarna på hönan.

Dessa sockersöta ulltussar föddes under Agda i stallet i somras.
Vi hade hästar de först åren här i Ödevata. Äldsta dottern flyttade hemifrån och den mellersta tappade intresset och efter ett par år där jag ensam hade hand om hästarna, förutom att jag hade hjälp med staket och hö- hämtning mm, så bestämde vi att inte ha dessa godingar mer. Lindis lämnades tillbaka och Pegasus såldes till Öland. Vi sparade en hel del pengar och massor av tid. Så tänkte vi att nästa djur vi skaffar önskar vi få någon ting tillbaka från. Mat eller pengar och inte bara kärlek J Därför är det extra kul med hönsen så klart. 

Kläckningsmaskin 

Vi hade ovälkommet besök i höstas – en grävling och flera av våra underbart vackra höns försvann.Måste ju berätta med att det är Skånska Blommehöns vi har som vi har köpt av Lisette på Lindön. Rekommenderar henne varmt – det inte hon vet om fjäderfä är inte värt att veta. http://lindon.dinstudio.se/news_1.html

Vi är med och hjälper till att bevara den svenska gamla lantrasen Skånska Blommehöns som är otroligt vackra, men tyvärr är ruvlusten inte så god, hos de flesta raser är den bort avlad. Förlusten av hönorna i höstas och den långa väntan till sommaren gjorde att vi investerade i en äggkläckningsmaskin.

Vi har lyckats kläcka fram två kullar i vinter. Den första med 8 kycklingar och hör och häpna endast två tuppar. Den andra med 9 kycklingar och endast EN TUPP! Oftast brukar det vara minst 60 % tuppar. 





Det var så spännande och ingen av oss hade varit med om just detta med kläckning i maskin innan. När hönan sköter det själv, som självklart är naturligast och är att föredra, så har man ju ingen insyn om vad som händer där under henne. Men i denna apparat kunde vi nu följa hela miraklet. Det måste jag ta och filma nästa gång inser jag nu.

Carefree Coops

Bekymmersfritt hönshus som tillverkat av återvinningsplast.
Våra gäster, turisterna, som besöker oss vill vi ska uppleva naturen och lantlivet på ett mycket tillgängligt och enkelt sett. Efter ett besök hos Lotta och Roy i Agebo – självklart ska vi ha portabla hönshus som vi kan placera lite runt om på gården och även i gästernas trädgårdar om de önskar. Roy hade byggt fina portabla hus på hjul och det var smart och fint. Men efter lite surfande så hittade vi, även Magnus som vill bygga, lagga och konstruera allt själv föll för dessa hus, Carefree Coops. http://www.carefreecoops.co.uk/ De kostar en hel del och där kom idén till att vi kanske kan köpa fler och sälja några så har vi fått våra egna billigare.

Uthyrning av höns i färdiga paket med hönshus

Sedan har vi 1000 idéer redan och det tillkommer några hundra i veckan så – ja varför inte hyra ut höns sommartid till dem som önskar. Det måste det ju finnas ett intresse för, eller hur? 
Har ni hört när de talar om för alla de andra att nu har de minsann värpt?

Förskolor, service hus skulle ju också kunna vara intresserade. Man kan ju rada upp hur mycket som helst som man får av dessa djur. Förutom äggen så lär man sig massor av dem om naturen och ekologi och djurens positiva inverkan på vår hälsa finns det ju stark evidens för.

Dessa kycklingar är nu nästan hönor, kläcktes mellan jul och nyår.
I veckan städade jag hos dem och vi flyttade ihop de 11 veckor gamla kycklingarna med de andra äldre hönorna och ståtliga, vackra och snälla Tuppe blev STOLT SOM TUPPEN!

Dessa två är de som är högst i rang. Ståtliga tuppen Tuppe och ledarhönan Stin



När solen skiner går de ute och sprätter trots kylan eller så ligger de extra länge i rederna.

 Bara hör av er om någon skulle vara intresserad av dessa köa eller hyra hönshus, Skånska Blommehöns eller ägg.

0471-504 30 eller info@odevata.se



 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar